Nawodnienie organizmu

17 lutego 2018

Ciało człowieka w 60 ÷ 70 % składa się z wody.

Dotyczy to również układu nerwowego i mózgu. Gdy organizm jest odwodniony gorzej funkcjonuje mózg, a ciało staje się ociężałe, opuchnięte w wyniku, paradoksalnie, nadmiarowo gromadzonej wody. Wodę przyjmujemy z pożywieniem w produktach stałych. Dodatkowo organizm jest w stanie wytworzyć sam pewne ilości wody podczas trawienie składników pokarmowych z jedzenia – taką wodę nazywamy wodą metaboliczną, produkowaną przez organizm w ilości 300 ml na dobę.

 

U osób dorosłych za minimalną ilość wody z płynów uważa się ok. 1,5 litra na dobę. Najlepiej wypijać ½ szklanki płynów na raz. Organizm nie jest w stanie przyswoić całej szklanki płynów za jednym podejściem.  Znaczna część wody wędruje, w takim wypadku, prosto do nerek po czym zostaje wydalona. To znaczy, że jedynie przepływa przez organizm, ale nie nawadnia. Prócz wody mineralnej ( w ilości minerałów min 1000 mg/litr) wskazane jest picie świeżo wyciskanych soków warzywnych. Soki owocowe, z uwagi na  dużą zawartość cukrów prostych powodują podniesienie, a następnie szybki spadek cukru we krwi. Wobec powyższego, wskazane jest picie soków po posiłkach, a nie między posiłkami.